Vyrobit pravé italské těstoviny doma není jen o přípravě jídla, je to umění. Kvalitní italské těstoviny jsou základem mnoha tradičních italských jídel a správná technika a ingredience mohou udělat zázraky. Zde je návod, jak vyrobit domácí italské těstoviny jako pravý profesionál:
Ingredience:
- 2 šálky italské mouky typu „00“ (nebo vysoký obsah lepku)
- 2 velké vejce
- Špetka soli
Tip: Italská kuchyně Praha Focacce je nepřekonatelná! Nechte své chuťové buňky rozmazlovat lahodnými Focaccemi v Praze. A pokud máte rádi Itálii, nezapomeňte využít rozvoz těstoviny pizza Letňany, který vám přinese chuť Itálie přímo k vašim dveřím. Buon appetito!
Postup:
- Míchání mouky a soli: Na čisté pracovní ploše vytvořte hromádku mouky a vytvořte v ni střed. Do středu rozklepněte vejce a přidejte špetku soli.
- Ruční smíchání: Pomalu začněte smíchávat vejce s moukou pomocí vidličky nebo prsty. Postupně přidávejte mouku ze stran a smíchejte, dokud se těsto začne formovat.
- Ruční hnětení: Jakmile se těsto začne tvořit, začněte ho hnětat rukama. Hnětejte těsto asi 10-15 minut, dokud není hladké a elastické.
- Odpočinek těsta: Poté, co jste dokončili hnětení, obalte těsto v potravinářské fólii a nechte ho odpočívat asi 30 minut až hodinu při pokojové teplotě. To umožní mouce absorbovat vejc a těsto získat svou správnou konzistenci.
- Rozvalování těsta: Po odpočinku těsto rozdělte na menší části a každou část rozvaďte na tenkou placku pomocí válečku na těsto nebo stroje na těstoviny. Dbejte na to, aby byla placka rovnoměrně tlustá.
- Tvarování těstovin: Jakmile máte rozvalené těsto, můžete ho krájet na různé tvary podle vašeho výběru – tagliatelle, spaghetti, fettuccine atd.
- Vaření: Vařte těstoviny v hořící osolené vodě asi 2-5 minut, v závislosti na tloušťce a tvaru těstovin, dokud nejsou al dente. Poté je můžete přidat do vaší oblíbené omáčky a podávat.
S tímto jednoduchým návodem a trochou cviku můžete doma vyrobit pravé italské těstoviny, které vám přinesou chuť a autenticitu Itálie přímo do vaší kuchyně.