Notice: Undefined index: a in /data/web/virtuals/124321/virtual/www/domains/labdo.cz/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2 Notice: Undefined index: a in /data/web/virtuals/124321/virtual/www/domains/labdo.cz/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2

Poradíme vám, jak vytvořit několik jednoduchých koktejlů, ke kterým pak můžete zkoušet různé variace. Nebudete na jejich přípravu potřebovat žádné speciální přísady. Jsou to koktejly základní, z běžně kupovaného pití nebo jídla. Takže suroviny pro jejich přípravu většinou budete mít doma a koktejl bude hotovo během několika vteřin, maximálně minut. Průběh návštěvy či večírku to nijak nezdrží. Ale vy budete mít jistotu, že jste návštěvu dobře a zajímavě pohostili.

Koktejly podle ročních období

Když chcete jít s dobou a nabízet hostům koktejly podle toho, jaké je zrovna roční období, je potřeba vědět, které složky koktejlů se lépe hodí pro jaké počasí nebo roční dobu. V zimě budou chuťové pohárky vděčné za skořici, zázvor, horký alkohol.

Na jaře můžete více zapojit bylinky a bylinkové pití, koktejly mohou být více zelené. V létě budou koktejly suprové s letním nebo exotickým ovocem. Anebo s vychlazenou a osvěžující kávou. No a v zimě to bude chtít bohatší nášup krémovosti, teplé ovoce, případně třeba švestky ve všech jejich podobách. Tak, jdeme na to.

Koktejl na oslavu blížícího se jara (nebo na zahnání zimy?)

Poslední zimní dny bývají náročné, jarní únava se blíží, ale za okny je stále zima. Tělo je vyčerpané nutností se pořád zahřívat, takže vám i hostům určitě přijde vhod koktejl k překonání posledních záchvěvů zimy. Budete k němu potřebovat:

  • panáka whisky,
  • šťávu z limetky (cca 1/3),
  • 1,5 dl zázvorové limonády,
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • a komu už není zima, ten si může přidat pár kostek ledu.

Postup je, jak jsme slibovali v úvodu, absolutně jednoduchý, prostě se vše jen šupne do skleničky… Když nemáte zázvorovou limonádu, můžete zázvor nastrouhat. Splní to svůj účel dokonale.

Jarní povzbuzení

A když už je jaro tu, jarní únava udeřila, protože vše najednou ožilo a všechno se rozjelo naplno, přijde vám i vašim hostům vhod trocha jarního nakopnutí. Bylinky mají velkou sílu, a tak ji můžete využít i v koktejlu. Když k tomu přidáte kávu, budete plní energie raz dva. Co je potřeba smíchat?

  • panáka Becherovky
  • 150 ml toniku
  • chladné espresso, cca 20 ml.

K tomu můžete přidat i trochu ledu a výsledek bude dokonalý. Komu je stále ještě zima, nechá bez ledu. Když led dáváte, vyplatí se začít právě ledem, pak nalít becherovku, později tonik. A pak teprve přidat vychlazené espresso. Cukr? Podle chuti.

V zimě potěší slivovice a smetana

Zní to neuvěřitelně, ale opravdu jsou tyto dvě složky smíchat dohromady. A výsledek je moc dobrý. Tím výsledkem je takzvaná krémová slivovice. Teď už zbývá jen oživit ji poctivým ovocným sirupem. Pojďme si to ale shrnout. Pro přípravu zimní krémové slivovice je potřeba:

  • panák slivovice
  • stejné množství smetany
  • stejné množství ovocného sirupu, osvědčily se hlavně jahoda nebo malina.

Vše stačí promíchat, kdo chce, přidá si led. A pak si už jen užíváte tu báječnou krémovost. Výsledek hodně závisí na kvalitě ovocného sirupu, který použijete (o kvalitě slivovice ani nemluvím, to je samozřejmě základ).

Když máte čas, můžete vymačkat šťávu z malin nebo jahod a nechat ji rozpustit s cukrem. Jahody bývají dostupné v obchodech celý rok, často i v zajímavých akcích – stačí si prohlédnout třeba novy leták Kaufland nebo leták Penny. Jistě najdete v regálech i mražené maliny. Šťáva z ovoce smíchaná s cukrem je do koktejlu mnohem lepší než třeba průmyslové sirupy bez jediného procenta ovocné složky.

V létě chutná Piňa Colada snad nejlépe

A jak ji umícháte? Je to velmi snadné, tedy alespoň pro domácí výrobu. Takové to domácí míchání nevyžaduje žádný speciální um, abyste mohli sebe nebo své hosty dobře osvěžit výborným nápojem. Na domácí Piňa Coladu budete potřebovat:

  • panáka rumu,
  • 20 ml kokosového sirupu,
  • 20 ml smetany a
  • 100 ml ananasového džusu,
  • hodně ledu nebo ledové tříště.

Všechny suroviny jednoduše smíchejte ve větší sklenici. Když máte šejkr, tak ho samozřejmě použijte. Ale není nezbytně nutný. Míchejte rovnou i s ledem. Pokud vám vadí kousky ananasu v džusu (tedy když tam nějaké jsou), můžete ho nejdříve scedit přes sítko. Pokud máte sekáček na led, můžete pracovat i s ledovou tříští. Ale také to není nutné.

Podzimní jablka v podobě cideru

Na podzim se pídíme po jablkách. A není se co divit, touto dobou u nás přirozeně dozrávají. Vynikající jsou zkvašená a zpracovaná jako cider. No a když k němu přidáme ještě pár složek, máme vynikající podzimní pití. Co si připravíme?

  • 7 cl cideru
  • 3 cl tequilly
  • 3 cl rybízového džusu
  • 1 cl citronové šťávy
  • plátky jablka
  • limetky
  • čerstvou mátu nebo meduňku
  • led

Sklenice o objemu okolo 30 cl nejdříve naplníme až po okraj ledem. Pak smícháme Cider, tequillu, citronovou šťávu i rybízový džus. Můžeme protřepat v šejkru, pokud ho máme doma. Pak vše nalijeme do skleničky a k dokonalosti dovedeme ozdobením mátou, jablky a limetkami.