Pro množství lidí je včelí med jen zajímavou sladkostí a variantou pro slazení. Ve skutečnosti ale nejde zdaleka jen o alternativu cukru, neboť pozitiva a přínosy přírodního včelího medu jsou přímo obrovské. Není proto divu, že v minulosti patřil mezi oblíbené výsady a lahůdky králů i běžné vybavení léčitelů.
Jak vzniká med a co to vlastně je
Med vzniká sběrem a zahušťováním sladkých šťáv, především nektarů z květů, a jejich mísením s výměšky hmyzu – takzvanou medovicí. Samotný med se skládá z vody, cukru a dalších složek. Konkrétní složení každé sklenice medu se pak liší podle období, lokality i jednotlivých včelstev.
Výhody a pozitiva medu
Med má zcela unikátní složení, díky kterému se mimo jiné nikdy nekazí a dokonce sám dovede ničit bakterie. Med je tedy v podstatě přírodním léčivem, protože má skvělé účinky na zvyšování obranyschopnosti organismu, příznivě ovlivňuje krevní oběh, trávení, funkci střev i srdce a obsahuje látky tvořící kosti. Pro zdraví člověka je med také skvělým antibakteriálním i antiseptickým prostředkem – a co je v dnešní době plné stresu neméně podstatné, je i skvělým antioxidantem.
Druhy medu
Klasický med je možné dělit v zásadě do tří kategorií. Med květový, lesní (medovicový) a smíšený, který je kombinací předchozích dvou. Med květový vzniká z nektaru květů, přičemž podle druhu květu lze rozlišovat například med řepkový, lipový nebo třeba akátový. Naopak lesní med pochází z medovice, kterou nejčastěji produkují mšice živící se šťávami stromů. Kromě pravého medu je ale dnes možné koupit si nebo dokonce i vyrobit různé náhražky, jako například med pampeliškový, který lze uvařit z květů rozkvetlých pampelišek. Přestože tato varianta již nemá z činností pilných včel nic do činění, blahodárné účinky ani v tomto případě nechybí. Pampeliškový med je výborný na nemoci horních cest dýchacích, nachlazení či chřipky.