Není čaj jako čaj. A to teď nemám na mysli cosi sypkého neurčitého druhu, zalisované ve čtvercovém nebo kulatém pytlíku, o čemž tušíme, že má s pravým čajem zřejmě jen málo společného.

Sypaný kontra porcovaný

Když hovoříme o čaji, tak zpravidla o tom kvalitním sypaném, případě kvalitním porcovaném. Příprava sypaného čaje sice možná není oproti těm porcovaným rychlovkám tak komfortní, ale výsledek za tu větší „námahu“ rozhodně stojí.

Pravda, když ráno spěcháme do práce nebo na důležitou schůzku, je zcela pochopitelné, že spíše zvolíme možnost pytlíku a horké vody, než se zdržovat s nějakými čajovými sítky či dalšími proprietami. Naopak když nikam nespěcháte, můžete si z přípravy voňavého čaje udělat doslova čajový obřad nebo rituál.

Ale abychom zde porcované čaje nehaněli. I sáčkový čaj si dnes už můžete dopřát v opravdu dobré, nešizené kvalitě, jen je ale potřeba z široké nabídky dobře vybrat. Mně osobně se z těch porcovaných dobře osvědčily všechny druhy čajů od firmy Basilur. Pro ten mám docela slabost. Jejich ovocný i černý čaj je silný a krásně aromatizovaný.

Čaj a roční období

Osobně většinu roku ujíždím na zelených a bylinkových čajích. Nebo na vychlazeném rooibosu. Zelenému dávám přednost víc v létě, ale jakmile nás přepadnou první sychravé dny, tělo mi dá automaticky znamení, že je načase přestat se ochlazovat a přeřadit na podzimní a zimní level.

Přeloženo do čajového jazyka to znamená omezit nebo zcela vypustit zelený čaj, který náš organismus spíše ochlazuje, a přeladit se na ovocné čaje či různé směsi čajů zahřívacích. A proč? Protože každý druh čaje má na lidské tělo jiné specifické účinky a je dobré o nich vědět.

Proto se v krátkosti podíváme na jednotlivé druhy čajů s ohledem na jejich vliv na lidský organismus. Vynecháme však čaje bylinkové, ke kterým se vrátíme v některém z příštích článků.

Druhy čajů a jejich účinky

Zelený čaj

Zelený čaj zná lidstvo již přes 5 tisíc let. Jedná se o pravý čaj, který prošel minimální oxidací, proto si uchoval svou zelenou baru a také vysoké množství vitamínu C. Z hlediska zdraví má pití zeleného čaje řadu příznivých účinků.

V tradiční čínské medicíně se používal v různých případech od zastavování krvácení a zlepšování hojení ran přes snižování horečky, snižování krevního cukru až po zlepšování trávení. V naší kultuře používáme zelený čaj jako výborného pomocníka zejména při detoxikaci organismu (dodává minerální látky a neutralizuje volné radikály), pro povzbuzení (obsahuje kofein podobně jako káva) nebo třeba pro boj s nadváhou (zelený čaj rozpouští tuky a snižuje pocit hladu).

Všeobecným pravidlem u zelených čajů je zalévání vodou, která projde varem a poté zchladne na 60-80 °C. Pokud čaj zalejete příliš horkou vodou, vylouhují se vám do něj i třísloviny a nálev má pak až nahořklou chuť. Čaj zalitý příliš chladnou vodou zase bude nevýrazný a vodový, protože se aroma a substance z listů uvolní jen málo.

Černý čaj

Černý čaj oproti jiným typům čajů prochází delší oxidací. Má v sobě také víc kofeinu a výraznější vůni než čaj zelený. Svou vůni čaj neztratí ani při delším skladování. Černý čaj pomáhá prokazatelně bojovat s vysokým krevním tlakem – na rozdíl od kávy pomáhá tlak snižovat.

Obsažené třísloviny pozitivně ovlivňují zdraví trávicího traktu (hořký černý čaj je také účinný proti střevním obtížím), čaj podporuje metabolismus, zlepšuje průtok krve a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje naši výkonost a napomáhá lepšímu soustředění.

Při přípravě černého čaje doporučujeme čaj zalévat vodou, která přešla varem a hlídat si dobu louhování 1-3 minuty, během které se do výluhu uvolňuje hlavně tein, který má povzbuzující účinky. Při delším louhování (nad 5 minut) se už naopak uvolňují třísloviny, které účinky této látky snižují a čaj působí spíše uklidňujícím způsobem. Delším louhováním také docílíte více nahořklé chuti.

V našich končinách jsme byli a možná stále jsme zvyklí na klasiku, silný černý čaj s medem a citrónem. Pokud však chcete změnu, můžete pít čaj čistý, nebo vyzkoušet některý z aromatizovaných či ochucených druhů.

Rooibos

Na rooibos mě už před více než 15 lety přivedla jedna kamarádka argumentem, že rooibos je velmi prospěšný, protože dodává tělu mnoho minerálních látek, ať ho piju.  Měla pravdu. Rooibos, někdy nazývaný jako „červený čaj“, se vyrábí z fermentovaných lístků keře rostliny Asphalatus linearis původem z Jižní Afriky a charakteristická je pro něj nasládlá chuť.

Čaj z rooibosu je pro náš organismus velmi prospěšný. Rooibos kromě velkého obsahu minerálních látek (zejména měď, fluor a mangan), obsahuje antioxidanty, které zabraňují stárnutí buněk, protože ničí volné kyslíkové radikály.

Má tedy na naše tělo prokazatelné antioxidační účinky. Pomáhá i při nervovém vypětí a alergiím. Velkou výhodou rooibosu je, že na rozdíl od černého a zeleného čaje neobsahuje kofein a má nižší obsah tříslovin.  Proto je vhodný i pro děti, těhotné ženy a starší lidi.

Jeho další předností je také fakt, že chutná skvěle horký, vlažný i vychlazený. Navíc ho dnes stejně jako černý nebo zelený čaj můžeme koupit nejen v jeho natural verzi, ale i s rozličnými příchutěmi – s vanilkou, jahodou, s medem, existuje dokonce už i rooibos s čokoládou.

Ovocný čaj

Ovocný čaj u nás patří k tradičním nápojům a najdeme ho v každé rodině. Většinou si však jako první vybavíme regál v supermarketu plný barevných čajových krabiček s mraky příchutí – ovocný čaj třešňový, višňový, s příchutí lesního ovoce, citrusů, jablka, švestky atd.

Ale naprostá většina těchto dostupných porcovaných čajů z pytlíku ovoce ani nevidělo. Složení takových „čajů“ je většinou také jako přes kopírák. Cosi sušeného (jablko, ibišek) plus barvivo a umělé aroma.

Nevyhazujte zbytečně peníze za obarvenou vodu z pytlíku. Pokud si chcete pochutnat na opravdu dobrém ovocném čaji, radši zvolte některý z dražších, ale kvalitních. Nejlepší ovocný čaj, který si můžete připravit, bude jednoznačně sypaný. Takový, který obsahuje sušené kousky skutečného ovoce.

Pravý ovocný čaj vás navíc osvěží a můžete ho pít teplý i studený. Na rozdíl od „skutečného“ čaje neobsahuje kofein, je vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy a pro všechny ostatní jako ideální součást pitného režimu.

Nepřepijte se?

Co člověk, to rozdílné chutě. Sami nakonec zjistíte, jaký druh čaje a jak silný čaj vám vyhovuje.  Obecně nic nepokazíte, pokud se při přípravě návodu jakéhokoli druhu čaje budete držet doporučení od výrobce na obalu.

I při konzumaci čaje doporučujeme držet se starého dobrého pravidla „všeho s mírou“. Nic se nemá přehánět, navíc pokud pijete stejný druh čaje příliš dlouho, může se stát, že se ho jednoduše přepijete a přestane vám chutnat.

Zkuste proto střídat více druhů a nezůstávat jen u jednoho. Z naší bohaté nabídky kvalitních sypaných i porcovaných čajů na www.poznani-knihy.cz si určitě vyberete „ten váš“.